Ina als online ondernemer op een zonnig terras met laptop

10 stappen om jouw ideale klant aan te trekken als virtual assistant

Jouw missie als Virtual Assistant (VA) is om andere ondernemers te ondersteunen in hun werkzaamheden. Je hebt al voor een paar klanten gewerkt, maar toch voelt het voor jou alsof je nog niet de match ​met die ideale klant ​gevonden​ hebt​ waar iedereen over spreekt.
Integendeel zelfs​.​​     ​
De opdrachten die je uitvoert, geven je niet de energie en voldoening waar​naar​ je verlangt. In deze blog help ik jou graag om in ​tien​ stappen samenwerkingen aan te gaan met meer klanten die écht een match zijn​,​ zodat jij ​je​ agenda kan vullen met de leukste klanten.  

1. Zelfkennis is de eerste stap

Voordat je op zoek ​gaat​ naar de perfecte match met een klant, is het essentieel om je eigen vaardigheden en sterke punten goed te begrijpen.
Wat zijn jouw kerncompetenties?
Wat zijn de taken waar je enthousiast van wordt?
Dit zelfbewustzijn zal je helpen bij het kiezen van de juiste klanten en het bepalen van jouw aanbod.  

Een agenda gevuld met ideale klanten dankzij VA-matchmaking? Het kan!

2. Bepaal heel duidelijk jouw expertise

Een van de valkuilen voor virtual assistants is het aannemen van taken die buiten hun expertise vallen. Het risico bestaat er dan in dat je alles ​doet​ en constant nieuwe dingen aan het leren bent.
Het helpt om vanuit jouw talenten een expertise te kiezen​,​ zodat je je enkel hier op ​moet​ focussen. Als je datgene ​doet​ waar je van nature sterk in bent, ​krijg je automatisch meer energie ​van je opdrachten.

Elke virtual assistant heeft een eigen expertise

3. Stel realistische verwachtingen

Bij het aangaan van een nieuwe klantrelatie is het cruciaal om realistische verwachtingen te stellen. Communiceer duidelijk over de duur van de opdracht, het doel van de opdracht, de deadlines en op welke manier jullie ​zullen​ communiceren.
Zo beginnen jullie met een goede basis en voorkom je teleurstellingen voor beide partijen. 

4. Neem leiderschap in jullie communicatie

Het kan gebeuren dat het contact met ​bepaalde klanten​ moeizamer verloopt, waarbij ze niet of te traag reageren op je vragen. In dit geval is proactieve communicatie de sleutel.
Wees niet bang om hierin leiderschap te nemen en vriendelijk reminders te sturen om input en feedback te verkrijgen.
Je mag hier ook gerust communiceren wat de gevolgen zijn voor het resultaat als de klant de overeengekomen timing niet respecteert.

5. Werk samen in een projectmanagementtool

Vat de opdracht duidelijk samen in een project management tool en maak indien mogelijk een stappenplan. Zo weet jouw opdrachtgever steeds wat de status is van de verschillende acties en wat de verwachtingen en deadlines zijn.
Nog een extra voordeel is dat jullie onderling overzicht bewaren in plaats van heel de tijd heen en weer te mailen. ​
Merk je dat de opdracht begint af te wijken van de oorspronkelijke overeenkomst? ​​B​espreek dit dan proactief en zoek naar oplossingen die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. 

6.Hou de focus op jouw expertise

Soms komen er tijdens een samenwerking ineens extra klantbehoeften naar boven die afwijken van wat er initieel is besproken. Ook al is het verleidelijk om de klant te ontzorgen, het is belangrijk om je te blijven focussen op de taken waar jij energie van krijgt.
Wat ik altijd aanbeveel​,​ is om je te omringen met virtual assistants met andere expertises zodat je hen kan inschakelen in dergelijke situaties. Op die manier help je alsnog jouw opdrachtgever, ​ook al doe je het niet​ zelf.

7. Facturering en tijdige betaling

Soms kunnen klanten excuses vinden om je toch te laten presteren, zelfs als de factuur al vervallen is. Dit hoef jij natuurlijk niet te accepteren, want geld is energie.
Als de waarde die jij levert niet gecompenseerd wordt met de juiste energie, ​zal ​dit heel zwaar aanvoelen. Wees hierin correct en consequent.
Een correcte vergoeding is de basis van elke professionele relatie.

8. Kies klanten die bij je waarden passen

Je ​kan ​je klanten niet alleen selecteren op basis van de aard van hun opdrachten, maar ook op basis van hun waarden en bedrijfscultuur. Als je merkt dat je goed past bij de waarden van je ideale klant, zal de samenwerking veel natuurlijker gaan.  

9. VA-matchmaking

Bij het kiezen van de juiste klanten kan VA-matchmaking een waardevol hulpmiddel zijn. Overweeg om een professionele matchmaker in te schakelen om jouw ideale opdrachtgever te vinden. Dit kan resulteren in langdurige en productieve samenwerkingen waar jullie beiden energie uit halen. 

10. De ideale klant vinden via de VA-pool

Hoe leuk zou het zijn dat je niet zomaar wat opdrachten ​uitvoert​ als VA​,​ maar echt datgene gaat doen wat jou energie en voldoening geeft?
Door jezelf goed te kennen, je expertise te bepalen en goed te communiceren kan een samenwerking voor jou veel vlotter verlopen. Maar hoe kom je nu aan meer klanten of meer opdrachten in jouw agenda? Ik help jou hier graag mee verder als VA-matchmaker.  

Ben jij een professionele VA en ben jij nog op zoek naar een extra opdracht?

Heb jij jouw expertise ​helder​ en kan jij naast het Nederlands nog minstens ​één​ extra vreemde taal?

Dan verbind ik jou graag met jouw droomopdrachtgever​,​ zodat jij jouw agenda kan vullen met opdrachten van je ideale klant.

Het enige wat je hiervoor moet doen is je aanmelden op onze VA pool en dan neem ik binnenkort contact met jou op. 

 

Wil je niets meer missen? Volg Nexus Pursuit op sociale media en schrijf je in voor alle blog updates!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *