Ina buiten aan het werk met haar laptop en mobiele telefoon

De meerwaarde van een community manager 

De meerwaarde van een community manager maakt het verschil tussen een sterke community en een minder sterke community. Dat merk je meteen aan de manier waarop het gemanaged wordt. Het runnen van een sterke community is meer dan enkel een massa mensen bij elkaar gooien en met gekruiste vingers hopen dat het wel goed komt. Het heeft entertainment, begeleiding en een goede dosis enthousiasme nodig. Ik neem je vandaag mee in hoe een goede community manager het verschil maakt voor jouw community.  

Meer betrokkenheid, sterke relaties en een goede klantenservice 

Even heel eerlijk: een groep mensen zal zelden zomaar vanzelf met elkaar praten. Zonder de juiste input bloedt het gesprek sneller dood dan dat jij kan knipperen. Je hebt dus iemand nodig die weet wat de juiste vragen zijn op het juiste moment en ook weet hoe de betrokkenheid hoog blijft. Daarnaast zorgt net deze meerwaarde van een community manager er voor dat alle vragen van de leden netjes en snel beantwoord worden, zodat ze zich gehoord voelen. Je wil immers een sterke band met hen opbouwen, toch? Als je leden zich gehoord voelt, zal dit de interactie sowieso ook verhogen.
We leven nu eenmaal in een maatschappij waarbij aandacht krijgen heel belangrijk is geworden. Zeker wanneer de manager de community leden daadwerkelijk verder kan helpen met serieuze vraagstukken, zal de klantenservice ook goed gewaardeerd worden. Want je leden kunnen zich misschien wel gehoord voelen, maar uiteindelijk echt geholpen worden is nog andere koek. 

Ina De Becker aan haar laptop, aan het werk als community manager

De community manager is belangrijk voor je data 

Huh?! Voor mijn data? Daar hebben we toch tools voor? Ja, natuurlijk hebben we daar tools voor, maar data bestaat niet enkel uit cijfers. Vaak gestelde vragen zijn ook een vorm van data. Frequent genoemde pijnpunten onder de leden zijn ook data. Zo verzamelt een community manager ook stiekem nog een hoop data waar je ontzettend veel aan hebt.

Niet alleen pijn- en werkpunten worden zo duidelijk, maar ook de wensen, dromen en behoeften van je leden. Hier kan je weer op inspelen door de antwoorden te vertalen in leuke en aantrekkelijke content. En het is die content die uiteindelijk nog meer gelijkgestemde mensen zal aantrekken.

Communicatie expert aka community manager 

Dat een groep mensen zich helaas ook wel eens van een minder mooie kant kan tonen, hoeven we niet uitgebreid te bespreken. Zo kan er dus ook ongenoegen ontstaan in de community en misschien zelfs wel een ruzie. Natuurlijk hopen we dat het nooit zo ver komt, maar anders kan de community manager hier perfect op reageren

Een community manager is getraind en heeft de skills om zulke problemen proactief en snel op te lossen. Dat zorgt ervoor dat de reputatie van jouw community bewaard blijft en er orde blijft in de omgeving. 

Ina De Becker als community manager aan haar laptop met koptelefoon

Strategisch verantwoorde expert voor jouw community 

We kunnen dus stellen dat het aannemen van een community manager strategisch een goede keuze is. Het zijn experts die de betrokkenheid vergroten, bouwen aan sterke relaties, een hele hoop data verzamelen en ook nog eens belangrijk zijn voor een goede klantenservice. Je kan ze intern aannemen, maar ook gewoon inhuren op freelance basis. Er zijn een hoop experts die geknipt zijn voor dit vak. Het is wel heel belangrijk dat je een professional inhuurt of aanneemt die past bij jouw community

Wist je dat er ook een hoop VA’s zijn die zich gespecialiseerd hebben in community management?

Wil je meer weten over deze VA’s en hoe ze van invloed kunnen zijn voor jouw community?
Contacteer ons snel voor meer info over VA-Matchmaking 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *