work-life-balance-als-ondernemer

Vind een work-life​ ​balance ​die​ voor jou werkt!  

​​Eén van de redenen waarom jij zelfstandig ondernemer werd, is vrijheid. Je eigen planning kunnen maken.​ ​Meer grip op je agenda zodat je je werk en privéleven makkelijker met elkaar kan combineren. Wist je dat dit verlangen naar vrijheid impliciet ook een heel groot voordeel met zich meebrengt? Misschien had je daar nog niet eens bij stilgestaan. In deze blog lees je welke voordelen er zijn als jij werkt op de uren die voor jou het best​​ uitkomen en hoe jij dit kan uitspelen als een voordeel zodat jij je grenzen duidelijk aangeeft.  

“Word jij geleefd of leef jij?” Ik ben er zeker van dat je jezelf deze of een soortgelijke vraag ooit hebt gesteld. Waarop de volgende vraag is: negeer je dit hersenspinsel of ga je hier​ ​mee aan de slag? 

Vind een work-life​ ​balance ​die​ voor jou werkt!  

Toen ik iets meer dan ​vier ​​​jaar geleden nog in loondienst werkte, werd ik geleefd. De oplossing volgens mij? Zelfstandige worden. In mijn eerste jaar als ondernemer bleek helaas al snel dat ik opnieuw geleefd werd door mijn werk. Doordat ik keihard werkte aan het opbouwen van mijn zaak verloor ik opnieuw het evenwicht, die work-life balance waar we eigenlijk allemaal zo hard naar verlangen.  

Opnieuw confronteerde ik mezelf met de vraag “Word ik geleefd of leef ik?”. Bewustwording, zelfreflectie, …​ J​e kent wel die momenten waarop je beseft “Er moet iets veranderen en enkel ik kan ​hiervoor zorgen​​​.” 

betere-work-life-balance-door-remote-work

​​Als mensen zijn we geen machines ​​​die je om 9u kan aanzetten en om 17u weer kan uitzetten. Dit zijn niet de uren waarin iedereen het ​productiefst​​​ is.

Flexibiliteit stimuleert productiviteit 

Ik kan mezelf niet verplichten om me zomaar aan mijn computer te zetten en een blog te schrijven. ​​​​Ga eens met deze reflectie-oefening aan de slag… 
 
Misschien ben jij in de ochtend wel het ​productiefst​​​ om het grootste werk weg te werken of gebruik je de ochtend best voor creatief werk omdat je inspiratie dan vrij stroomt? Bij mij is dat bijvoorbeeld eerder ‘s avonds. Gebruik die ​creatiefste​​​ momenten om aan je socials te werken. Werkt het voor jou het best​ om de dag af te sluiten met netwerken – het controleren van jouw mail​s​ en chatberichten – of start je hier de dag beter mee?  Het is allemaal vrij persoonlijk, maar als je hiernaar luistert en je planning aanpast, dan ​zal je ervaren​​​ dat je veel meer focus krijgt en productiever ​werkt​​​.  

Meer voordelen van een goede work-life​ ​balance 

Door je eigen leven en werk in flexibele uren in te delen, jouw werk te doen op dat moment wanneer je het ​productiefst ​​​bent, zal je zien dat je veel meer gedaan krijgt en een betere work-life​ ​balans krijgt.  

Dat zorgt voor een positieve, vicieuze cirkel want het is bewezen dat je beter presteert als je naast je werk ook een uitgebreid privéleven hebt met hobby’s, vriendschappen en vooral ook veel quality time. Het is nu eenmaal een feit dat je beter presteert​ en​​ productiever bent als je gelukkig bent.  

ina-werkgeluk-worklifebalance

De valkuilen & tips voor het vinden van een goede work-life balance 

Timingtools 

Stel​:​ je hebt een opdracht van 8u per week waarbij je telkens tot op de minuut wil timen hoeveel je werkt. Op die manier denk je dat je je grenzen beschermt, maar eigenlijk hou je je eigen vrijheidsgevoel tegen. Probeer los te komen van die tijd. Schat jouw taken zo goed mogelijk in qua tijd en probeer deze in te plannen op jouw ​productiefste​​​ momenten. Beschouw hierbij de timingtool als een extra veiligheid, een back-up om niet te veel tijd te verliezen. 

​​​​​Uitstelgedrag of afleiding? 

Als je productief wil werken, is het natuurlijk de kunst om aan afleidingen te weerstaan zoals jouw huishouden en kinderen. Maak hierrond ​heel duidelijke grenzen en afspraken voor jezelf. Zorg in de ochtend bijvoorbeeld voor een opgeruimd huis zodat je doorheen de dag niet afgeleid wordt. Maak je kinderen duidelijk wanneer je aan het werk bent. Alles valt of staat met duidelijke communicatie.  

Samenwerken op afstand 

Als je in een team werkt, is het logisch dat je moet communiceren wanneer je werkt. Ook hier is duidelijke communicatie noodzakelijk om efficiënt remote te kunnen samenwerken. ​Dat​​ kan je ​onder andere doen door je kalender te delen, maar verder zijn er ook nog duidelijke afspraken nodig omtrent deadlines en timings. De dag zelf kan er bijvoorbeeld geen ​​​​meeting meer gepland worden. Is er geen meeting? Dan kan je schuiven met je uren die je gepland hebt naargelang ​het moment waarop jij je het creatiefst voelt. ​​​Jouw team weet dat jij die dag verder ​werkt​​​ aan de taken die op jouw bordje liggen. 

Ina De Becker-blog-work-lifebalance

De kracht van grenzen stellen
als zelfstandige

Waarom ik je nu deze productiviteitstips geef? ​Ik ben natuurlijk geen productiviteitscoach, maar ik merk ​​​dat ondernemers hun dienstverlening steeds flexibeler opstellen om te voldoen aan de behoeften van hun klanten. Maar als je het bekijkt vanuit het standpunt wat ik hierboven heb beschreven, heeft je opdrachtgever er alleen maar voordeel bij als jij werkt op ​je​​​ ​productiefste ​​​momenten. Hou hier dan ook rekening mee bij jullie eerste gesprekken om je uren zo flexibel mogelijk te houden. Jij dient hiervoor ownership te nemen over jouw tijd en jouw grenzen correct te communiceren met jouw opdrachtgever. Als matchmaker-tussenpersoon tussen jou en de opdrachtgever is dit voor mij altijd de basis van een succesvolle remote samenwerking.  

Contacteer ons om meer waardevolle tips te krijgen als online professional. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *