De voor- en nadelen van samenwerken met een VA​-​matchmaker

Als zelfstandige ​v​irtual ​a​ssistant (VA) is het voor jou belangrijk om jouw agenda te vullen met leuke opdrachten waar je energie van krijgt. Je bent al zeker een jaar zelfstandig in hoofdberoep​ en​​ ​expert in een bepaald vakgebied, maar nog steeds heb j​e​ een paar uurtjes vrij in jouw agenda en droom j​e​ ervan om in die tijd nog een extra opdrachtgever te kunnen helpen zodat je maandelijkse omzet stijgt. Je overweegt om hier een VA​-​matchmaker voor in te schakelen, iemand die jou verbindt met jouw droomopdrachtgever. Daarom vind ik het belangrijk om jou in deze blog te verduidelijken wat de voor- en nadelen zijn ​van​ met een VA​-​matchmaker samen te werken. 

Voordelen van een VA matchmaker

1. De juiste match tussen opdrachtgever en Virtual Assistant

Doordat jij duidelijk weet waar jouw expertise ligt en de VA​-​matchmaker beide partijen kent, kan een matchmaker jou koppelen aan een opdrachtgever die volledig past bij jouw vaardigheden en skills. De matchmaker weet heel duidelijk waar de behoefte van de opdrachtgever ligt en wie binnen de pool qua persoonlijkheid het beste matcht. Door de mensenkennis van de ​VA-matchmaker​ kom je hierdoor enkel en alleen in gesprekken waarbij jullie persoonlijkheden matchen zodat je tijdens de samenwerking ook op dezelfde golflengte zit.  

2. Je bespaart tijd en energie

Het zoeken van nieuwe klanten vraagt veel tijd en energie​.​ ​T​ijd die jij liever steekt in het uitvoerende werk om jouw opdrachtgever te helpen of in ​je​ work-life​ ​balans. Het is gewoon niet jouw expertise. Je gaat ook uit van de visie ​‘​elk zijn expertise​’​ dus je vindt het prima om deze rol uit handen te geven.

3. Betere opdrachten als VA

Door samen te werken met een matchmaker heb je toegang tot hoogwaardige opdrachten die mogelijk niet openbaar beschikbaar zijn. D​a​t opent de deur naar meer uitdagende projecten waar jij je echt helemaal in kan uitleven.

4. Ondersteuning bij onderhandelingen, bij de opstart en gedurende de samenwerking

Dankzij de VA​-​matchmaker moet jij zelf niet onderhandelen over tarieven en voorwaarden, waardoor je een eerlijke vergoeding ontvangt voor je diensten. Als remote expert doe ​ik er zelfs ​nog een schepje bovenop. Ik zorg ervoor dat jullie de juiste middelen hebben om professioneel samen te werken en ben (bij eventuele uitdagingen tijdens de samenwerking) de ​eerste​ aanspreekpersoon om de samenwerking te optimaliseren. 

Nadelen van een VA matchmaker

1. Kosten

Sommige matchmakers brengen kosten in rekening voor hun diensten. D​i​t kan een nadeel zijn als je een beperkt budget hebt, hoewel ​je​ ​er ​natuurlijk ook veel voor in de plaats krijgt. Er zijn heel wat verschillende kostenstructuren in deze markt, waarvan je je bewust moet zijn om een goede beslissing te maken.  

  • Eenmalige fee betalen aan de matchmaker: Hierbij spreken jullie onderling een vast bedrag af voor de matchmaking. Dit bedrag verdien je in een aantal uurtjes meestal al terug.  
  • Permanente procentuele fee of vast bedrag per uur die de VA betaalt aan de matchmaker: In deze formule betaal jij elke maand een procentuele fee of een vast bedrag per uur op het aantal gepresteerde uren aan de VA​-​matchmaker​ ​zolang jullie samenwerking loopt.  
  • Kosten die de opdrachtgever betaalt aan de matchmaker: Jij betaalt hierbij geen kosten als VA. Dit is de kostenformule die ik zelf hanteer bij mijn VA​-​matchmaking. Ik ga er namelijk van uit dat de opdrachtgever een probleem heeft en jij hebt de oplossing in handen, die ik hem aanreik. Daarom ben ik van mening dat de opdrachtgever instaat voor de matchmaking​ ​kost, want die is deel van de oplossing. Deze formule ondersteunt mijn visie het beste.  

2. Concurrentiebeding

Als je met hulp van een VA​-​matchmaker een bepaalde opdracht aanneemt, spreekt het voor zich dat je voor ​een bepaalde​ tijd niet met diezelfde klant op eigen houtje mag samenwerken. 

3. Afhankelijkheid van derden

Als je zelf niet weet hoe je klanten kan aantrekken en beslist om jouw agenda te vullen met een VA​-​​matchmaker, dan leg je je lot in handen van een externe partij. Een VA​-​matchmaker heeft niet de verantwoordelijkheid om jou meteen aan een opdracht te helpen, want het is belangrijk om de juiste match te maken.  

Het feit dat jij je aanmeldt in een VA pool betekent niet dat jij meteen de juiste match bent voor iemand en dat je meteen een opdracht zal hebben. Het kan betekenen dat j​e​​ enige tijd zal moeten wachten tot het ​plekje ​ in jouw agenda gevuld is, waardoor je heel wat omzet mist.   

Daarnaast kan je ook niet zomaar zelf je prijzen verhogen, want dan moet je eerst langs de matchmaker passeren.  

4. Mogelijke mismatch

Hoewel een matchmaker zijn uiterste best doet om jou te matchen aan de juiste persoon, is er altijd een risico op een mismatch tussen jou en de opdrachtgever, waardoor de samenwerking toch niet loopt zoals verwacht. Belangrijk hier is om ervoor te zorgen dat je een VA​-​matchmaker kiest met een HR​-​achtergrond, zodat die echt weet hoe dit wereldje in elkaar zit. 

Kies op basis van jouw behoeften

Samenwerken met een VA​-​matchmaker heeft zowel voor​-​ als nadelen. Het is belangrijk om de afweging te maken op basis van je eigen behoeften, doelen en persoonlijkheid. Een matchmaker kan een waardevolle partner zijn bij het vinden van de juiste opdrachten, maar als je onbezonnen te werk gaat, kan het je ook zuur opbreken.  

Een goed evenwicht vind ik hierin zelf heel belangrijk. Daarom ben ik er graag voor professionele ​v​irtual ​a​ssistants​ ​die: 

  • Al minimum 1 jaar zelfstandig in hoofdberoep zijn 
  • weten waar ze naartoe willen met hun bedrijf  
  • hun expertise helder hebben 

Heb je nog ruimte vrij in je agenda?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *