De ondernemersreis van Ina: De uitdagingen als zelfstandige

Deze waardevolle ondernemerslessen trekt zaakvoerster Ina De Becker uit haar ervaring als ondernemer.

Zelfstandige worden: vanuit Ina haar oogpunt 

Wanneer ik besloot om het veilige en vertrouwde leven als werknemer achter me te laten en zelfstandige te worden, kreeg ik lang niet van iedereen een positieve reactie. Ik deed mijn best om anderen te laten zien dat ondernemen en kiezen voor mijn vrijheid wél een goede keuze was, maar het vertrouwen in mijn eigen kunnen en veerkracht werd regelmatig op de proef gesteld. In deze blogpost ontdek je enkele van mijn waardevolle ondernemerslessen. 

Zelfstandige worden: een avontuurlijke start 

Toen ik de sprong waagde om zelfstandige te worden, besefte ik al snel dat ik weinig contacten in het ondernemerswereldje had. Mijn netwerk bestond dan ook vooral uit mensen die in loondienst werkten. En hoewel de enige andere ondernemer in mijn netwerk vol lof was over mijn potentieel, begreep ze niet waarom ik een succesvolle carrière bij een groot bedrijf zou opgeven om zelfstandige te worden. Dat was dan ook meteen de standaardreactie die ik kreeg in mijn omgeving. Ik besloot om er niet naar te luisteren, want ik wist dat ik de regels over waar en wanneer ik moest werken niet langer kon verdragen. Uiteindelijk bleek ik gelijk te krijgen: het ondernemerschap heeft mij de vrijheid en de uitdaging gegeven die ik nodig had om mijn eigen pad te volgen en me te ontwikkelen tot wie ik nu ben. 

Kleine zelfstandige versus multinational 

Als zelfstandige moet je niet alleen goed voorbereid zijn, maar ook sterk in je schoenen staan. Niemand waarschuwde mij voor de momenten waarop ik met de handen in het haar zou zitten. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik als kleine ondernemer ook juridische hulp zou nodig hebben, maar niets is minder waar.

Tijdens een samenwerking met een grote multinational merkte ik al snel dat ze de fout maakten om met te weinig werkkrachten bergen werk te willen verzetten. Ik had hen op voorhand gewaarschuwd dat dit enkel fout kon aflopen. Mijn waarschuwingen werden genegeerd en wat later werd mijn voorgevoel bevestigd toen ze het contract wilden stopzetten – zonder enige vorm van compensatie. Hoewel ik mezelf vaak oppepte met peptalks als “HELL YES, I CAN DO THIS!”, twijfelde ik of ik deze strijd wel kon winnen. 

Gelukkig kwam alles goed en kon ik dankzij de hulp van een advocaat later weer met een gerust hart mijn zaak verderzetten. Het is belangrijk dat je als ondernemer onthoudt dat je er nooit alleen voor staat en dat er altijd hulp beschikbaar is wanneer je die nodig hebt. 

 

Bouwen aan een succesvol team 

In het begin ging ik vooral samenwerkingen aan om bepaalde taken uit te besteden en mezelf hiermee te ontlasten. Hoewel deze partijen altijd vol enthousiasme aan de opdrachten begonnen, bleek al snel dat er toch nog veel van mijn tijd en inzet werd verwacht. Ik kreeg meerdere malen het voorstel om af te wijken van mijn kernaanbod. Uiteraard is dat niet wat ik wou. Ik wou mij net focussen op mijn eigen niche en taken waar ik energie uithaal. Kortom: de samenwerkingen bleken niet efficiënt. Het werd me steeds duidelijker dat ik beter zelf een team van a tot z kon samenstellen. Zo kon ik beter specificeren wie de Nexus Pursuit professionals en klanten waren en kon ik mijn pijlen volop richten op de klanten en professionals die het beste bij mijn diensten pasten. 

Waarom persoonlijke groei cruciaal is als ondernemer 

Werken aan en voor je zaak zou je energie moeten geven, maar soms kostte het me net energie en voelde ik me uitgeput. Het vinden van een gezonde balans en het optimaal gebruiken van mijn energie vraagt nog steeds om regelmatige check-ups – tijdens drukke periodes gebeurt dat zelfs dagelijks. Als ondernemer is het dan ook wel eens lastig om de grens te trekken tussen wat je zelf nodig hebt om te groeien en wat je zaak precies nodig heeft. 

Bovendien weet ik als ondernemer dat het runnen van een bedrijf niet alleen draait om het succesvol managen van je zaak, maar ook om persoonlijke ontwikkeling en blijven bijleren. Net daarom is het inschakelen van de expertise van anderen en het bijscholen van jezelf cruciaal. 

Nexus Pursuit Professionals 

Ik merkte dat het vinden van de juiste personen om mee samen te werken geen gemakkelijke taak is. Om die uitdaging slimmer aan te pakken, besloot ik om ondernemers hierin te begeleiden door professionals voor te stellen. 

Ik treed actief in contact met virtuele professionals die ik niet enkel ondersteun in het vinden van opdrachten, maar ook op vlak van persoonlijke en professionele groei. 

Ik ga op zoek naar een match tussen ondernemers en professionals. Ben je een coach, VA, iemand die opleidingen aanbiedt of heb je nog andere skills om ondernemers te ondersteunen en ontlasten? Dan breng ik je, na een kennismakingsgesprek, graag in contact met geschike contactpersonen en opdrachtgevers. Voor ik je in contact breng met de geschikte contactpersonen en opdrachtgevers, leer ik je graag wat beter kennen. Waarin wil jij graag ondersteunt worden en welke opleiding(en) heb je precies nodig om nog meer een expert te worden in je vakdomein? Laat het me zeker weten, dan zorg ik ervoor dat ik je als professional en als persoon doe groeien. 

Zin om je business te doen boomen? Volg ons op Social

Instagram / Linkedin

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *