Ina De Becker remote work

Een flexibele werkplek om productiever te werken

Waarom is kiezen voor een flexibele werkplek een goed idee?

Ontdek het in deze blog.

Vier redenen om te kiezen voor een flexibele werkplek

1. Een flexibele werkplek is afgestemd op je taken

Op sommige dagen is je productiviteit wel eens ver te zoeken: Je staart dan voortdurend naar het plafond of uit het raam in de hoop dat er plots een geniaal idee uit de lucht komt vallen. You wish! Helaas komt dat in de realiteit niet zoveel voor en blijft je grote stapel werk gewoon liggen.  
Eigenlijk is de ideale werkplek een som van flexibele werkplekken die het best bij bepaalde taken passen. Mijn tip is dan ook om te kiezen voor een flexibele werkplek, afgestemd op je specifieke taken van de dag. Afhankelijk van het werk dat je doet, heb je bijvoorbeeld soms nood aan een aparte ruimte om je volledig te concentreren. Op andere momenten is een co-workspot dan weer je place to be: de aanwezigheid van anderen werkt dan juist motiverend en bezorgt je onmiddellijk een ‘we’re all in this together’-gevoel.

2. Dankzij remote work zeg je afleiding vaarwel  

Steeds vanuit dezelfde werkplek werken kan op termijn erg saai worden. Werk je bovendien nog eens in een drukke kantoorruimte? Dan krijg je wellicht ook nog eens te maken met voortdurende prikkels zoals inkomende telefoons en/of collega’s die door elkaar praten. Geen wonder dat al die verschillende factoren uiteindelijk zorgen voor stress en inefficiëntie.  
Af en toe eens aan remote working doen en wisselen van werkomgeving, maakt je brein weer alert. Remote work zorgt ervoor dat je kans om weg te dromen daalt en je productiviteit toeneemt. Mijn tip? Die is dan ook duidelijk: focus on the job! Stap af en toe eens over naar een flexibele werkplek en kies  
 voor een rustige of private werkplek, want zo kan je je optimaal concentreren en zeg je prikkels vaarwel. 
Mijn favoriete flexibele werkplek tijdens remote work is bijvoorbeeld mijn aparte bureauruimte thuis – daar hou ik externe prikkels beperkt en voer ik taken die maximale concentratie vragen moeiteloos uit. Na mijn dagelijkse sportroutine kan ik zelfs meteen starten en hoef ik me niet meer te verplaatsen. Tijdens mijn pauzes doe ik dan enkele huishoudelijke taken, waardoor ik toch van heel wat extra vrije tijd kan genieten. Om van remote working een echt succes te maken, blijft het belangrijk om voor voldoende variatie te zorgen in je dagelijkse routine. Let er dus op dat je dat vertrouwde werkplekje tussen vier muren af en toe ook eens inwisselt voor een andere flexibele werkplek.

3. Een flexibele werkplek zorgt voor een vernieuwende kijk op je taken 

Een andere reden om te kiezen voor een flexibele werkplek, is de vernieuwende kijk op je werk. Door af en toe aan remote working te doen vanuit een flexibele werkplek, ga je namelijk nieuwe verbanden leggen en kijk je vanuit een ander perspectief naar je bezigheid. Deze prikkels stimuleren je brein om opdrachten volgens een nieuwe denkwijze uit te voeren. 
Mijn tip? Ga ervoor en laat die productiviteitsboost je niet ontgaan! Als de weersomstandigheden het toelaten, dan kan je bijvoorbeeld ook eens naar buiten trekken. Werken in zuivere lucht zorgt namelijk voor energie en een scherpere geest. Kortom: het maakt je gelukkiger en reduceert je stressgehalte. Dat komt zeker goed van pas wanneer je niet zo’n stressbestendig type bent. Als ik rapporten lees of planningen opmaak, dan doe ik dat bijvoorbeeld het liefst buiten. Een kleine aanpassing maakt soms al het verschil.

4. Remote working stimuleert je creativiteit 

Wanneer je werkmotivatie ver te zoeken is, dan werk je best niet van thuis uit. Andere mensen zien werken, doet werken. Het is daarom een beter idee om je op zulke dagen te verplaatsen naar de kantoren van klanten of naar een andere toffe flexibele werkplek zoals een co-workspot.  Daar geraak je misschien wel geïnspireerd door de verhalen van andere interessante ondernemers, wat je creativiteit alleen maar bevordert.  
Mijn tip is dan ook: zoek je motivatie eens op een andere locatie en laat je creatieve brein de vrije loop! Voor mij is het bijvoorbeeld ook handig om samen met mijn team om op dezelfde locatie aan gemeenschappelijke taken te werken. Zo moet er niemand diep in het geheugen graven wanneer er vragen gesteld worden. Wanneer ik weet dat andere teamleden input van mij nodig hebben of omgekeerd, dan plan ik mijn taken dus gewoon in volgens hun gedeelde agenda’s. Het kan ook handig zijn om je flexibele werkplek af te stemmen op locaties waar je moet zijn in je vrije tijd. Zelf optimaliseer ik bijvoorbeeld altijd mijn reistijd door de taken die ik zal uitvoeren te combineren met locaties waar ik na mijn werk heb afgesproken

Een flexibele werkplek biedt je onderneming, je team en jezelf heel wat flexibiliteit en voordelen.
In onze Nexus Pursuit Academy delen we nog meer inzichten en hapklare tips & tricks om van remote work voor jou en/of je bedrijf een succes te maken.

Jouw bedrijf klaarstomen voor de toekomst?
Stuur een mail naar info@nexuspursuit.com

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *